banner
HomeDascaliIstoricPromotiaFotoAnunturiContact

 

Istoric

Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare" a luat fiinta in Cernautii Bucovinei, stravechi pamant romanesc, actul sau de nastere fiind consfintit prin Inaltul decret Regal nr. 3889, semnat de Regele Ferdinand la 25 noiembrie 1924.

Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenta liceului, determinand mutarea acestuia de la Cernauti la Targoviste apoi la Campulung  Muscel, din nou la Cernauti, apoi la Timisoara si Pitesti. La 23 iunie 1945, la incheierea anului scolar, liceul s-a desfiintat pentru o perioada de 8  ani.

La 1 septembrie 1953 liceul isi redeschide portile sub numele de Scoala Medie Militara Nr.1 din Campulung Moldovenesc. Timp de 3 ani - pana la terminarea localului special construit si amenajat - liceul a functionat la Iasi.

La implinirea a 450 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, la 2 iulie 1954, scoala primeste numele marelui voievod, Scoala Militara Medie "Stefan cel Mare" Cimpulung Moldovenesc, ca apoi, la 1 ianuarie 1957 numele institutiei sa devina  Liceul Militar "Stefan cel Mare".

Punctul terminus al itinerarului istorico-geografic este tot Bucovina, orasul Campulung Moldovenesc - unde va cunoaste cea mai lunga si stabila perioada a existentei sale, din 1956 si pana in prezent.

Cu prilejul aniversarii a 75 de  ani de la infiintare, la 25 noiembrie 1999, liceul a primit titlul de Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare", iar la aniversarea a 80 de ani de existenta, la 25 noiembrie 2004, institutiei i-a fost acordat Ordinul Virtutea Militara in Grad de Cavaler cu insemne pentru militari.

Preluat de pe: www.colmil_sm.forter.ro

   
   
   

 Copyright © Cezar Stratulat - Decembrie 2006 / email: cezar_kido@yahoo.com